Spaanse taal leren
Ondanks dat ik vroeger bijna ieder jaar met mijn ouders naar Spanje ging op vakantie kende ik helemaal geen Spaans. Althans je kent een paar woordjes zoals ‘hola’ wat hallo betekend of ‘gracias’ wat dank je betekend. Natuurlijk hoor je veel woordjes voorbij komen maar ik verstond er nooit wat van en ik had nooit de taal nodig aangezien wij altijd in een zeer toeristisch gebied zaten aan de Costa Brava. In dit gebied zaten veel Engelse en Nederlandse ouderen en er werd dus voornamelijk Engels gesproken.
Maar ik kreeg dus ontzettend veel spijt dat ik geen interesse had in de Spaanse taal op jonge leeftijd aangezien een taal leren een stuk makkelijker is als je jonger bent. Sinds ik er zeker van ben dat ik graag wil gaan emigreren naar Spanje ben ik mij gaan verdiepen in de Spaanse taal. Toen ik net begon met leren was het echt ontzettend moeilijk! Ik begon er aan en de moed zonk mij direct in de schoenen, ‘hoe ga ik dit leren?’ En ‘zou ik dit echt ooit verstaan en spreken?’ Waren gedachtes die door mijn hoofd spookten. Gelukkig ging het langzaam maar zeker beter maar ik heb zeker nog een lange weg te gaan en zal hier over blijven schrijven. Ik ken nu de basis woordenschat en kan dus veel dingen benoemen. Ook ken ik een groot aantal werkwoorden + persoon, bijvoorbeeld yo voy ( ik ga ), tu vas ( jij gaat ), ella/hij va ( zij/hij gaat), nosotros/nosotras vamos ( wij gaan ), vosotros/vosotras vais ( jullie gaan ) en ellos van ( zij gaan ). Om mijn lezer te helpen met de spaanse taal heb ik een aantal tips op een rijtje gezet die mij echt ontzettend veel geholpen hebben!
1. Download een app
Er zijn tegenwoordig veel manieren om zonder te betalen spaans te leren, een van die hulpmiddelen zijn apps voor op de tablet of telefoon. Duolingo bijvoorbeeld helpt je met de basis leggen en vanuit daar kun je jezelf ontwikkelen. Ik heb zelf duolingo veel gebruikt en zelfs na het afronden van mijn spaanse boom oefen ik nog steeds veel met duolingo. Ik vind het een makkelijke manier om toch even snel wat te doen. Duolingo is gratis te downloaden en komt met reclames, als je duolingo reclame vrij wilt hebben kun je lid worden.
2. Kijk Spaanse Youtube filmpjes
Spaanse youtube filmpjes zijn handig om te wennen aan de taal. Verwacht niet dat je na het afronden van duolingo ineens alles verstaan want dat is beslist niet zo. Mijn ervaring is dat je dat beslist niet kan nog. Echter zul je wel veel woorden herkennen en wen je aan de snelheid van de taal. Je kunt gelukkig de ondertiteling bij veel filmpjes aanzetten zodat je toch mee krijgt wat ze zeggen!
3. Spaanse liedjes luisteren
Door het keihard mee proberen te zingen van liedjes kom je ook vooruit. Bepaalde klanken kun je makkelijk zingen dan gewoon uitspreken. Zoek de songtekst eens op ( het liefst met betekenis van de tekst ) en zing gewoon lekker mee met bijvoorbeeld Despacito.
4. Woordenschat uitbreiden
Probeer je woordenschat uit te breiden. Je kunt voor jezelf een doel stellen dat je 50 nieuwe woordjes leert elke week of elke twee weken. Het is maar net hoe snel jij leert en hoeveel tijd je hebt. Je kunt op deze manier vrij snel je woordenschat uitbreiden. Je kunt op internet overhoring programma’s vinden die je helpen met het leren door jou te overhoren. Je vult dan zelf de woorden in en het programma vraagt ze dan weer aan je.
5. Werkwoorden leren
Leer je werkwoorden, werkwoorden worden net zoals in Nederland ontzettend veel gebruikt. Het is dus van belang dat je de werkwoorden en hun vervoegingen leert. Zodra je een aantal werkwoorden kent zul je zien dat sommige zinnen ineens een stuk makkelijker te begrijpen zijn en in combinatie met je woordenschat zul je zelf waarschijnlijk al een flink aantal zinnetjes kunnen spreken.
6. Netflixen in het Spaans
Even lekker chillen op de bank, daar kun je vast wel tijd voor vrij maken! Ik ging vaak lekker op de bank liggen, voetjes omhoog, netflix aan en audio op Spaans. Ja, de audio deed ik inderdaad op spaans! Ondertiteling kun je erbij aan zetten als je het moeilijk vind maar doordat je de audio in het Spaans zet combineer je iets wat je leuk vind met het leren van de Spaanse taal. Hierdoor vond ik het leren zelf niet zo vervelend.
7. Denk ik het Spaans
Oké, ik weet dat dit heel vreemd klinkt maar probeer zoveel mogelijk in het spaans te denken. Ook als je nog geen zinnen kent kun je woorden gebruiken, benoem alle dingen of voorwerpen die je kent in het Spaans. Bijvoorbeeld je loopt langs een boom, boom is in het Spaans árbol.
8. Probeer native speakers te vinden
Dankzij skype kun je via gesprekken houden met bijvoorbeeld native speakers. Mensen die van origine Spaans spreken kun jou natuurlijk goed helpen met het spreken en converseren in het Spaans. Er zijn genoeg native speakers die Nederlands of Engels willen leren. Zo kun je dan een taal ruilen en dit is voor beide partijen gunstig.
Het aller belangrijkste is dat je niet opgeeft! Ondanks dat de moed je soms in de schoenen zakt en je denkt dat je het never nooit zult verstaan of spreken zul je door moeten zetten. Ook ik heb de fase mee gemaakt dat ik me af vroeg of ik überhaupt wel Spaans zou kunnen verstaan of spreken en ik heb zelfs een periode niet meer geleerd omdat ik had opgegeven maar probeer dan toch door te zetten want achteraf kijk ik erop terug en weet ik dat ik nu een stuk verder ben als ik toen was. Soms lijkt opgeven makkelijker en is het natuurlijk op een bepaalde manier ook maar door op te geven leer je de taal niet natuurlijk!
Ik hoop via mijn blogs jullie op de hoogte te kunnen houden hoe mijn taal vordert en ik zal zeker meer tips met jullie delen als ik er meer vind!